Domingo, 8 de julio de 2007
Registro Hemeroteca

en

EDICIÓN IMPRESA

Valencia
Ànecs a l’aigua
La polèmica està servida. El nou Ajuntament de Sagunt i el seu regidor de festes populars i tradicionals, José Luis Martí, s’enfronten a un problema que ve de lluny. Es tracta de l’actualitat d’una vella tradició, hui obsoleta i fora de conteste, que ja se celebrava en els anys vint del segle XX, qual és la solta d’ànecs vius en el port marítim de Sagunt.

Opinions n’hi ha per a tots els gustos. Segur que més d’un pensarà que també es maltracta als bous. És veritat, així és. Encara afegiria més. Més bèsties no es pot ser; llançar des de l’alt d’un campanar una cabra viva. I, per a més súmmum, oferir tabac als xiquets de dotze anys en una popular festa valenciana. Que volen demostrar amb això els seus progenitors?, que els xiquets de dotze anys ja són hòmens. Aberrant es mire per on es mire.

Tornant al que ens ocupa, lo més pròxim, qual és la solta d’ànecs vius que són aconseguits pels nostres “intrèpids” nadadors. S’han escoltat veus a favor, les més, de la “tradició” i, per descomptat, les que s’oposen a que esta barbàrie vaig continuar. La Generalitat ja va prohibir en el seu dia esta activitat durant la celebració de les festes patronals de Port de Sagunt del passat any.

El consistori va ser sancionat amb una multa de 45.000 euros al fer cas omís de la prohibició i permetre la solta d’estos animals per a alegria i delit dels nadadors i els seus nombrosos espectadors.

El consistori va recórrer davant de les conselleries de Justícia, Interior i Administracions Públiques. El nou conseller, Miguel Peralta, haurà de prendre cartes en l’assumpte i resoldre este problema. La multa imposada en el 2006 haurà de ser pagada per l’Ajuntament. El seu cost, qui hauria d’assumir-ho?

Les arques municipals, o les penyes, qui solta els ànecs, o als propis nadadors que són, al cap i a la fi, els que disfruten d’esta mal anomenada tradició?. El nou Ajuntament s’haurà de plantejar de forma contundent el problema i tallar de soca-rel. Sabem que des del consistori s’està treballant per a solucionar este espinós assumpte de la millor manera possible i oferir alguna alternativa a la solta dels ànecs.

Per sort dos de les salvatjades a què ens hem referit, la tradició de tirar la cabra viva des de l’alt del campanar i donar cigarrets als xiquets de dotze anys, han sigut feliçment abolides i prohibides per les nostres autoritats.

Les penyes de Port de Sagunt no estan disposades a renunciar a la seua “tradició” com així ho han anunciat. Esperem al dia 15 d’agost. Ja veurem que passa. Esperem que ningú es bote a la torera la prohibició emanada des de les altes esferes de Govern i tinguem la festa en pau.

 
Vocento

Contactar | Mapa web | Aviso legal | Política de privacidad | Publicidad

Canales RSS