LA SUSPENSIÓ DE L'AVARICIA

JOSEPA CHORROREGIDORA D'URBANISME DE XÀBIA

Comence este article llançant una pregunta que espere respondre: A Xàbia no s'obra per què no es donen llicències? El mes de gener passat l'Ajuntament de Xàbia va elevar una consulta a la Conselleria de Territori per conéixer si el dia 29 del mateix mes, data en què es complien 4 anys de la segona suspensió, la conselleria la considerava acabada o bé continuava tenint-la suspesa fins a l'exposició pública del Document Consultiu. De moment no hem tingut resposta.

Així i tot, des del passat 30 de gener hem reactivat el planejament suspés perquè pensem que és la decisió més favorable per als interessos dels afectats. D'ençà, només ha hagut una petició per a reprendre un dels expedients suspesos. Per tant, les declaracions en premsa de l'Associació de Xicotets Constructors, Promotors i Indústries Afins de Xàbia afirmant que la suspensió encara està en vigor no són certes. De fet, és com a mínim estrany que tot i que els representats de l'associació realitzen habitualment consultes en relació a qüestions genèriques -i particulars- adreçant-se directament a esta regidora; en el cas de la suspensió no sols no hagen utilitzat esta via sinó que s'han dedicat a difondre informació falsa.

Queda clar que els representants de l'associació es mouen per interessos polítics, amb l'objectiu de vincular a Bloc-Centristes amb la crisi del sector de la construcció. Una crisi que, després d'esclatar la bombolla immobiliària, existeix tant a Xàbia com a qualsevol lloc del món, conseqüència d'un model anterior que ara no es pot fer passar per clau de futur.

Amb tot, l'exemple de que la suspensió no ha paralitzat la construcció a Xàbia és la Memòria Urbanística de 2010 (presentada en el plenari ordinari de febrer). En esta memòria s'informa de que al llarg de 2010 es van concedir 109 llicències d'obra major i 166 d'obra menor, 321 llicències de primera ocupació i 28 de segona. Igualment, es van atorgar 4 llicències de parcel.lació i es van tramitar 4 modificacions puntuals del Pla General. A més, es van aprovar 4 PAI: Saladar 2 i 4, Adsúbia-Rebaldí 30, Lluca-Rafalet 5 i Duanes-Eixample 7.

Però encara hi ha més. Durant els últims anys hem aprovat fins a 12 PAI que, a dia de hui, no han anat avant. La raó és que els seus urbanitzadors no han dipositat la fiança necessària, demostrant així que d'oferta de sòl sí que n'hi ha però el que no existeix és tanta demanda de cases noves.

Estes dades són prou evidents per entendre que l'Ajuntament de Xàbia en cap moment ha buscat paralitzar el sector de la construcció. I em serveixen per a respondre la pregunta que he llançat al principi: A Xàbia no s'obra per què no es donen llicències? No, a Xàbia sí que s'obra, però no al ritme insostenible de fa uns anys. I això, no és culpa ni de l'Ajuntament ni de la majoria dels xicotets constructors. És fruit de l'avarícia d'alguns que encara que no han entés que la gent de Xàbia no volem especular amb el futur del nostre poble.

Fotos

Vídeos