Memòria històrica. Riuades i educació
SALVADOR PEIRÓ I GREGÒRI, CATEDRÀTIC D'UNIVERSITAT
Viernes, 7 de marzo 2025, 00:20
Secciones
Servicios
Destacamos
SALVADOR PEIRÓ I GREGÒRI, CATEDRÀTIC D'UNIVERSITAT
Viernes, 7 de marzo 2025, 00:20
L'Història, siga humana o natural, sempre s'ha ensenyat; i és bo comprendre-la. Es convinen com a manera de procedir per cada persona ... madura que, abans de prendre decisions davant un problema, mira cóm els nostres antepassats ho varen fer, i futuriza en tals senyes per a idear la actuació.
Pero, davant situacions rellevants, sembla que l'Història vol ser ensenyada per a entretindre -o peixcar- al votant, més que donar ràpida solució als problemes. A voltes m'imagine la situació com si hi haguera una partida de «pilòta valenciana», un grup de rojos contra un atre de blaus, mentr' els espectadors girant el cap a un costat i a un atre, per a no perdre l'enza i mentrestant els «trinqueters» al grà. Pero, la pilota no és el problema ni la solució, els qui juguen i els tercers ¿fan la seua peixca?
Ara, el problema més greu està en l' Hòrta Sur. Es mira el formalisme de la llei i aixina va la pilota, de roig a blau i d'estos a aquells; atres grups fregant-se les mans i... ¿hi ha algun valencianiste? ¿qué fa: Plà Hidrològich, obres per a rius i barrancs, dèficit financer, bloquejar condicionant la permanència governamental en funció d'els qui els han votat? ... per a solucionar la Zona Zero...
¿És nova la situació? Rotundament NO. Els íbers ya nos donaven lliçons; pero, com no s'han estudiat ben... Ells ya tenien els seus plans hidrològics, locals, clar. Els nostres precedents varen viure en margens fluvials o plages per a peixcar o caçar, ademés de dispondre d'aigua potable. No obstant, varen deprendre de les grans riuades, passant el seu hàbitat a zones elevades per' evitar ser arrastrats. Estes catàstrofes hídriques varen ocòrrer en temps càlits -els més pròxims varen ser: el Romà i el Medieval: quan els vikingues varen conquistar Groenlàndia l'anomenaren «terra verda»-. Per tant, lo de lo que ara es diu dana no és res nou. Puix, glaciacions succeiren en diverses zones: Nortamericana, Mediterránea, Euro-Atlàntica, Magreb, Euro-Nordica i Central. Respècte a nostra zona, deixant arrere atres periodes de millons de lustres, en una duració d'11.800 anys ya va succeir la Versiliens, seguida de una recessió de 80.000; despuix baixaren les temperatures en un' atra de 130.000 anys: Tirreniens, en una atra calorosa durant 190.000; els gèls d'una atra: Tirreniens varen durar 424.000 i la regressió consecutiva 478.000 anys; la Siciliana es va estendre per 866.000 anys i la seua recessió 1,100.000.
Els efectes i solucions han de prendre's dels avisos històrics, pero posant-los al dia, segons l'esperit dels temps. Per eixemple, els sediments de l'ibèrica Guadix confirmen una paleo-riuada i grans incendis en periods càlits romà i migeval, trobant danys anàlecs als de l'Hòrta Sur. Puix be, abans de vindre els romans a la zona ibèrica, els aborigens ya controlaven l'aigua (no ideem al model del Pla Sur de Valéncia). També, encara que en Illici -Elig-, en el 500 aC, els seus habitants varen decidir abandonar la zona per a evitar els desastres per inundació, ocupant llomes; similarment en la Costera, pròp d'Anna. Es més, varen construir muralles en tècnica antisísmica.
Tots sabem que els embassaments permeten gestionar be -absorbixen els excessos d'aigua, reduint la velocitat i la cantitat de m3 per segon- dels recursos hídrics; per açò, en una administració «competent», regularien les riuades. Açò, no sòls per' estendre l'agricultura, la ganaderia, la peixca, també per a fomentar una ganaderia de calitat i una millora ecològica-climàtica. Si íbers hagueren segut capaços de construir embassaments ¿els hagueren edificat? Entenc que sí.
No nos estranye que els musulmans importen l'ingenieria hidràulica, fent séquies i pantans -lo primer conegut pels íbers-, continuat i incrementat -embassaments i pantans- en l'época de industrialisació del XIX, fets per' abastir a ciutats i generar electricitat. Despuix, ya se sap l'aument d'estos contenidors d'aigua durant els anys 40-75.
Si generacións passades nos senyalen, no la pilota per a entretindre-nos, sino la realitat i el camí a seguir; no anem a fugir al mont per a evitar el aufegament. Els alvanços en Geografia, Ingenieria, etc. nos donen el model del Pla Hidrològic (PH). Açò donen les pautes a seguir per a gestinar l'aigua de les conques. ¿El PH del Xuquer -¿qué va passar?- es important explicar-ho publicament?
Puix, el PH no s'elabora sòls per a usar equitativament l'aigua, també per a protegir els aquífers, assegurar la calitat hidrica, mitigar els efectes dels esquiages i regular les rihuades per' evitar inundacions. I deuría ser nacional, per a previndre la destrossa.
¿Qué va passar en el PHN de 2001? ¿Quina postura varen prendre els «trinqueters» (decants pe'ls rojos, o pe'ls blaus, o als dos a la vòlta?).
Si esta qüestió s'inclou en els temes de Geografia, Història, Ciències Socials... no deuria efectuar-se per a cegar la comprenció, com anant contra-natura, ficant ideologia interessada. Cal ensenyar la qüestió en realisme i atenent al be comú (lo que esperen els afectats de ZONA ZERO). No caigam en la tentació de que només es pregone la solidaritat i el voluntariat, puix, més val previndre que curar.
¿Ya eres suscriptor/a? Inicia sesión
Publicidad
Publicidad
Te puede interesar
Publicidad
Publicidad
Esta funcionalidad es exclusiva para suscriptores.
Reporta un error en esta noticia
Comentar es una ventaja exclusiva para suscriptores
¿Ya eres suscriptor?
Inicia sesiónNecesitas ser suscriptor para poder votar.