Records de la meua infància

Records de la  meua infància

JUAN SALVADOR GAYÁ SASTRE

Em vaig despertar promte i m'alce de llit i vaig veure la meua iaia que es dirigia cap a les figueres amb un plat i un gotet amb oli d'oliva. Agafaria figues abans que el sol calfara, perquè amb el fresc de la nit era l'hora ideal. Va omplir el plat i m'ho va donar perquè ho aguantara. Amb el dit, mullant-va en l'oli i untanva la flor de les figues que estaven verdes però més avançades. Untava trenta tots els dies i així omplia el plat tots els matins. Una llesca de pa, amb oli d'oliva i les figues eren suficients per a esmorzar.

El meu iaio se n'havia anat al camp a arreplegar les primeres garrofes que ja queien i no volia deixar perdre. A mi m'havia manat que a poc a poc arrancara les males herbes de l'hortalissa, ja que com el reg era a manta (no existia el goter de hui en dia) eixien moltíssimes i perjudicava el cultiu. Però abans, estava veient com la meua tia Rosita treia d'una gaveta un polp que ens havien regalat enorme i que havia tingut a remulla amb aigua sal i vinagre unes hores.

Un amic havia anat a pescar i havia agafat alguns en la zona de l'almadrava. Em comptava que els agafaven amb una pota de gallina lligada a una llarga corda i que la passejaven per la vora del mar. Si hi havia algun polp, per alguna estranya circumstància, trobava eixe objecte com a invasor i l'atacava. Amb una simple pota de gallina treien tots els polps que es posaven per davant, perquè a l'atacar, ho podies traure amb la corda. Curiosa forma de polpexar, i que era molt comú fins que ho van prohibir.

Va agafar el polp, ho va obrir tallant per la mitat el seu cap i ho va esgarrar per la mitat perquè quedara totalment obert. Amb unes canyes ho subjecte perquè així poguera quedar exposat al sol, penjant per al seu assecat.

El fet d'haver-ho remullat en aigua, sal i vinagre era per a espantar les moscardes i sobretot les vespes que el mossegaven. Encara que el millor era ficar-ho en una carnera o tapar-ho amb tela mosquitera. Una vegada sec, a la brasa i tallat en trossets regat amb oli d'oliva, era una verdadera delícia al paladar.

Per este temps, se solia assecar el polp i també la cavalla, que sobre un quilo o quilo i mig, s'obria per la mitat, es desvisceraba i amb l'ajuda també d'una canya, es mantenia oberta i sobre la paret i sobre la paret s'assecava al sol.

Fotos

Vídeos