Les falles que volem

ÒSCAR RUEDA

Esta semana ha corregut pel món faller la publicació d'una 'llista negra' dels suposts components de l'oposició fallera a Pere Fuset. L'artícul, aparegut en un conegut mig de comunicació català generosament subvencionat per la nostra Generalitat, presenta un 'totut revolutum' en el que es mesclen, en l'habitual retòrica demagògica del catalanisme local, malvats dimonis «secessionistes», «no científics» i «blavers», que escriuen en «català no normatiu» i que en ocasions cometen el terrible pecat adicional de ser mascotes del Valéncia CF o fills d'empresari. Vaja: uns espantosos criminals als que un llector poc avisat acaba imaginant-los conchavant-se en les fondes tenebres d'un casal de l'Eixample o Marjalenes, mentres acaricien gats negres i conspiren per a, en paraules de l'articuliste, «plantar batalla a la mentalitat progressista» del polèmic regidor.

El pamflet, escrit òbviament per a consum intern dels irredents de la parròquia, més que por o indignació ha causat hilaritat en els rogles fallers; quan no, enveja dels que també es consideren pertanyents al selecte grup de desafectes al règim, pero no han tengut l'honor de ser senyalats pel dit acusador. L'estrambot se completa en la reproducció d'una escena de falla que recolzava a la poetesa Ampar Cabrera i el Casal Bernat i Baldoví («el nucli central del blaverisme faller», per a l'autor) i en la que, per cert, se defenien valors tan 'antidemocràtics' com la tolerància i la pluralitat dins de les falles front a l'intent de censura, per part de l'autoritat, d'uns versos que tenien l'únic pecat d'estar escrits en la normativa valenciana de la RACV.

La necessitat de passar pàgina i de centrar les preocupacions i els esforços en coses que importen se fa cada volta més evident. La política i les falles han de conviure amistosament, pero en compartiments separats. La festa fallera té evidents reptes de futur, pero ningun d'ells passa per les preocupacions dels que veuen, en el permanent estat de disgust del colectiu faller, una espècie de conspiració judeomasònica que s'ha de capgirar per a fer realitat el sagrat designi d'uns ideòlecs iluminats i conspiranoics.

Si per a 'salvar l'Horta' primer s'ha de salvar al llaurador, per a 'salvar les falles' primer s'ha de salvar als fallers. Sobretot als fallers que, ademés de voler passar-s'ho be, també volen plantar una falla artística i satírica, escriure un excelent llibret en bona llengua valenciana, continuar cultivant la nostra pirotècnia tradicional, la nostra indumentària o les tradicions i festes que, sense la colaboració del colectiu faller, no podrien sobreviure. Sí: com eixos que formen part de la 'llista negra' (o blava, quí sap). Som patrimoni: «la millor extraescolar» en sublim expressió de la nostra Fallera Major Infantil, pero... ¿haurem de tornar a l'estoreta velleta per a poder plantar falla?

Fotos

Vídeos