Bon any nou faller

ÒSCAR RUEDA

Instalat en la necessària melancolia postfallera, toca fer balanç d'unes falles de 2018 atípiques per l'orage, pero prou predictibles en llínees generals. ¿La falla de l'Ajuntament? Més allà dels còdics QR i de la publicitat exasperant per rets socials, una volta arribats a peu de falla s'hauria agraït una miqueta més d'explicació 'tradicional' -per mig dels últimament maltractats i ningunejats 'cartells de crítica'-, la qual hauria ajudat a entendre millor qué es volia plasmar. Els colorins d'Okuda hauran fet història per ad alguns, pero l'abús del 'caixó' i uns baixos en els que pareixia primar més l'intenció estètica trencadora que un supost contengut crític -que fórem incapaços de percebre-, nos fan dubtar del resultat final d'este nou experiment faller. Per fortuna, una bonica cremà posà un digne punt final ad este 'Equilibri universal'.

En les categories d'or i plata els primers premis han segut poc o gens discutits. Convent en Especial i Mestre Gozalbo en Primera A s'han guanyat els parabens del públic, encara que la tria final d'acompanyants al pòdium, sobretot en la màxima divisió fallera, ha tornat a enfrontar als partidaris de la sàtira i els acabats primorosos -favorables a Cuba-Lliterat Azorin, segon premi- front als grans volums de L'Antiga de Campanar i, sobretot, el Pilar. Un dilema recurrent, este dels jurats: faena ingrata com poques, i que dona alegries i disgusts a parts iguals, ya siga en premis de falla, d'allumenat o de llibret.

Per cert: parlant de llibrets, la Conselleria de Cultura ha tornat a deixar fòra dels seus premis a les comissions que usen la normativa de la RACV en la seua publicació festiva. Que nos hajam acostumat ad esta anomalia democràtica no vol dir que no deixem de denunciar-la com correspon. Afortunadament, l'èxit de participació en el centenari concurs de llibrets de Lo Rat Penat -310 treballs presentats enguany- junt a l'acceptació creixent dels premis del Casal Bernat i Baldoví -en les grans triumfadores: Regne-Ciscar en El Mòle al millor artícul, Albereda-Av. França en l'Almodí a l'escena reivindicativa i Garcia Morato en el Garrofa a la crítica- venen a paliar la beligerància oficial en algunes de les coordenades culturals i tradicionals que fan que la nostra festa siga Patrimoni de l'Humanitat.

Continuen havent més coses que no nos convencen. La visita al centre de la ciutat el dissabte per la vesprada-nit era de tot manco agradable. Massificació, venda llegal i illegal, estridents grups musicals i l'impossibilitat de gojar de les falles com cal, nos deixaren un amarc regust de boca. Res que no esperàrem, pero un nou toc d'advertència que anuncia prou be lo que no podem permetre que devinga el futur de les falles, més allà de canvis d'horaris i de dies festius i no festius. Vejam ara quí li posa el cascavell al gat: digne lema per a una falla... de 2019. Bon any nou faller.

Fotos

Vídeos