Records de la meua infància

Coquetes fregides amb forat. / Chelo peiró sánchis
Coquetes fregides amb forat. / Chelo peiró sánchis

JUAN SALVADOR GAYÁ SASTRE

El temps estava variable, les nits eren plàcids i les albes fresquetes, i s'agraïa. Ens n'havíem anat a la caseta de camp perquè la meua iaia volia trasplantar dels tests que tenia les plantes en el jardí d'estiu, eixe que estava davant del riurau.

Les canes, les dàlies, els clavells i clavellines, geranis, les margarides, i sobretot les alfàbegues que cuidava amb molt de mimo.

Ja pujats en el carro, notava una olor extranya, i és que portava un test molt especial amb un 'galán de noche' que m'olia fatal, no m'agradava res la seua olor.

Però sembrat en un lloc precís, la seua aroma espantaria els mosquits i per això era imprescindible haver d'aguantar eixa fragància dolçassa que particularment, em produïa mal de cap. El meu iaio ajudant amb l'aixada a sembrar sota la direcció de la meua iaia.

Un forat en el lloc precís, un poal d'aigua i planta sembrada, així l'una darrere de l'altra fins que va quedar configurat el preciós jardí. La meua tia s'havia ficat en el cap fer-nos un menjar especial, la calor de migdia invitava a menjar lleuger, res de calent i per això es va voler ficar en farina. Atent, vaig començar a seguir els passos que anava donant, preguntant-li ja, que menjaríem. Ella somrient i sense dir-me res.

En un bol, va posar 400 grams de farina de blat, dues cullerades d'oli d'oliva, dos pessics de sal, i dos de sucre i al final 20 grams de rent fresc del forn que va esmicolar.

Va fer un foradet en el mig i va posar 200 mil·lilitres d'aigua tèbia i va començar a pastar fins que va obtenir una massa fina, sense cap grum i gens dura. Va deixar que reposara tapada amb un drap davall de l'escala durant una hora.

Mentrestant va cuinar un guisat amb pimentó verd i roig, amb tomaca, tot bé sofregit amb pebre roig fullat que quan va estar fet li va tallar uns ous durs. Va netejar unes anxoves que va posar en oli d'oliva i en un altre plat uns coent. Tot això per a acompanyar a les coques que acabaríem de fer.

Passat un temps prudencial, la massa havia doblat el seu volum. Amb eixa quantitat, van eixir díhuit boletes de 40 grams cada una que va deixar que reposaren una estoneta més.

Les va aplanar donant-li forma de coca redona fent-li un forat en el centre amb el dit. En una paella amb oli d'oliva suau i no molt calent, les va anar fregint de dos en dos, procurant no daurar-les molt perquè no enduriren.

Una vegada fregides les va posar sobre paper absorbent, donant-los la volta perquè tragueren l'excés d'oli. Després, cadascun posaria damunt el companatge que volguera.

Em van reservar algunes, perquè es podia menjar tant amb dolç, com amb salat, per això, amb melmelada d'albercoc que havia fet la meua iaia estaven de mort les coques fregides amb forat.

Ningú parlava, la boca plena sense donar treva. Jo ficava el dit pel forat mentre li donava voltes rosegant-la. M'agradava posar-li un poquet més de sal i acompanyar amb mossos d'ou dur que m'havien reservat.

Segueix-me en el meu blog www.alfumdelaximenera.es

Fotos

Vídeos