Secciones
Servicios
Destacamos
JUAN SALVADOR GAYÁ SASTRE
Sábado, 28 de enero 2017, 01:02
Necesitas ser suscriptor para acceder a esta funcionalidad.
Compartir
Havíem tingut una setmana llarga del mal temps. Pluja, humitat, fred i el meu iaio estava d'un humor inaguantable. - Demà agafarem herbes? La burra fa molt que no ix i necessita exercici. Amb un sí rotund l'ajude a abaixar l'albarda que tenia guardada en la pallissa.
Pensat i fet. No eren les huit del matí i allà que anava jo muntat sobre l'animal camí del camp. Fred, era poc. Estava gelat fins als ossos. El sol a penes aguaitava i encara no calfava. Tot blanc per la rosada blanca que pareixia tirara fum. El meu iaio a peu i al seu costat la Braca, la seua fidel gossa, que no parava de mirar el camí i al mateix temps, girava el cap per a fixar-se en la cara del meu iaio per a cerciorar-se que tot anava bé.
Us imagineu la varietat d'herbes que pot haver-hi en un camp? Imagineu-vos que d'una a una, jo, li anava preguntant al meu iaio si eixa era bona per a agafar o no. Fins a la boina havia d'estar de mi, perquè no parava de dir-me que em mantinguera al seu costat i així m'ensenyaria a distingir les varietats. La xicòria o 'camaroja', les roselles, dent de lleó o pixallits, les distintes varietats de llicsons, la bleda silvestre... Totes elles servirien perquè una vegada ben netes, bullides sempre, menjar-les tal qual, amb un poc de sal, oli i llima, o també per a sofregir-les en oli amb alls i un poc de pebre roig. Per a companatge de les coques una delícia, acompanyada amb un trosset de tonyina salat o de sangatxo amb espines per damunt.
Havíem omplit el sac d'herbes. La gossa pegava bots corrents d'una banda a l'altra. Molts dies sense eixir de casa, i el camp la feia feliç. La llengua li tocava terra i pantaixava sense parar.
El meu iaio em va dir que esperara allí que ell pujaria un poc més amunt a un bancal més humit on no li apegava el sol. La gossa estava indecisa, si quedar-se al meu costat o anar-se'n amb ell. I amb ell que se'n va anar. A l'estona va tornar amb un manoll de conillets i em va dir -ja tenim per a fer una bona truita.
L'estómac ho tenia pegat a l'esquena i no parava de fer sorolls. -Iaio, iaio, no mengem? El meu iaio em va dir que mirara en el cabàs a veure què ens havien preparat. A colp de vista, la botella de vi i una cantimplora d'aigua. Assentats en un marge de pedra, vaig obrir la carmanyola que tenia unes olives i unes penques en salmorra. Enrotllat en paper dues fogasses partides per la meitat, que a penes els cabien més coses dins. El pa, lleugerament torrat amb tomaca de penjar refregat. Una truita que havien fet amb alls tendres, carxofes i llonganisses blanques. Per a donar-li un mos a això, costava. Obria la boca tot el que podia i, amb les dues mans, estrenyia el pa per a reduir el volum perquè m'entrara.
Però que bo que estava. El meu iaio l'havia de tallar a trossets, perquè si li donava un mos com jo, podria ser que la dentadura es quedara acanada en el pa. Això sí, espai anava combinant les penques, les olives i la camaroja que, com a mi, ens agradava crua i uns fulls d'alls porros silvestres que també havia agafat.
Ja era més de migdia i el sol començava a baixar. Feia fred i encara havíem de passar per la caseta, perquè el meu iaio volia donar una ullada. Les pluges havien sigut beneficioses, però abundants, i estava inquiet per veure com estava l'hortalissa.
Seguix-me en el meu blog www.alfumdelaximenera.es
Publicidad
Publicidad
Te puede interesar
El juzgado perdona una deuda de 2,6 millones a un empresario con 10 hijos
El Norte de Castilla
Publicidad
Publicidad
Reporta un error en esta noticia
Comentar es una ventaja exclusiva para suscriptores
¿Ya eres suscriptor?
Inicia sesiónNecesitas ser suscriptor para poder votar.