«Un any penjat i no pudir»

VICENT RAMON CALATAYUD

Pensava al temps de trencar armeles per a l'aniversari del meu natalici, que pel patró de Carlet i Alzira celebre en 23 i per això Bernat duc també en tercer nom de pila. Remugava des de l'esperança que representa fer calendaris, en este més que no escriuré per a LP: seguiré contemplant l'ilustrat almanac de Lo Rat Penat, penjat del pilar a la dreta en clàssica casa valenciana, com tot l'any, renovant-se més per més i fulla, sense pudir ni oldre malament, perque tot lo que cada plana impresa venteja, sense espentar ni atropellar, és aire fresc de valencianitat, història, sensibilitat poètica, tradició i festa, amor per la lliteratura en solvent idioma valencià, que mai ferix, ni enganya.

Aureli López i un servidor pronte farà 30 anys quan repillàrem el goig de fer calendaris, per a Lo Rat, ara tenim a l'encaro l'edició del 2018. Pensar en cóm cauran les festes, refent cada any el santoral i els dies firats, per a que la simple consulta informe, sempre oberta a tot lo món, en el taller, l'oficina; l'obrador artesà o la botiga tradicional... duent el recordatori també a l'ama de casa; el temps de sembrar els alls per minva als llauradors, el valor de les llunes per a despertar la curiositat dels estudians, lliberant-los un poc de l'esclavitut que els apantalla, tenint-lo per guia els bons mestres que acosten, sense impondre, la valencianitat respectuosa.

Fer plans de pervindre i preparar les passadores sobre les corrents massa fortes pero inconstats del viure actual, és augurar futur, pas pintoresc si voleu, de pedra en pedra ferma de cada més, cada mensage, cada confidència feta poema, cada reflexió de les triades colaboracions lliteràries, cada image gràfica... La cartolina de capçalera du l'impronta de Lo Rat, pero també pot ser l'image de distintes entitats que el facen seu i recordar-les tot un any al mínim preu. Ventages de l'altruisme.

Fotos

Vídeos