Borrar
Urgente Muere el mecenas Castellano Comenge

La democràcia dels casals

ÒSCAR RUEDA

Jueves, 23 de marzo 2017, 23:53

Necesitas ser suscriptor para acceder a esta funcionalidad.

Compartir

La frase «la democràcia ha d'aplegar als casals», proferida pel president de Junta Central Fallera en una entrevista de la seua particular 'tournée' postfallera, només pot haver segut pronunciada, be des de la més absoluta insconsciència, be des de l'afany manipulador de qui no troba atra manera de justificar els seus continus esvarons que sugerir que els presidents de falla, en lloc de representar a les seues comissions, se pleguen a obscurs designis d'ectoplasmàtics partits polítics que només volen acabar en ell.

Me ve al cap el testimoni d'un amic, veí de Burjassot, qui, acabat d'aplegar del seu Madrit natal, decidí apuntar-se a la falla del barri per a integrar-se millor en la seua terra d'adopció. En la dictadura de Franco llavors en el seu punt àlgit, li trencà absolutament els esquemes que els fallers no a soles opinaren en total llibertat en les juntes, sino que inclús votaren democràticament les decisions que es prenien en la falla. Una democràcia interna, model d'autogestió popular, que per cert també apareix consignada expressament com a valor a protegir en l'expedient que ha declarat les Falles com a Patrimoni Immaterial de l'Humanitat. ¿Democratisar els casals?

L'incapacitat d'autocrítica i l'impossibilitat de lliurar-se de certes influències externes que li tracen el pas, com a part d'un full de ruta que abasta tots els camps de la societat, escomencen a ser evidents. Pero el problema -i el perill- no és només que a través d'eixe posicionament se vullga posar en solfa la llabor dels presidents de falla i es ridiculise als fallers per no saber 'controlar-los' adequadament. El problema és que es pretén socavar els principis de la democràcia representativa, que no es basa només en el sufragi universal i igualitari, sino en el respecte a la representativitat dels que han d'eixercir de portaveus de les bases en els òrguens superiors de decisió, i que es sustenta en el rigor i la seguritat jurídica a l'hora d'aplicar les normes de funcionament democràtic. En este sentit, qualsevol que seguixca el desenroll dels plens de Junta i de les assamblees de presidents vorà que queda molt per millorar, sobretot en el procedir d'una taula presidencial i d'un president que, per cert, són els únics membres de dits òrguens que no han segut democràticament elegits pels fallers. ¿Escomencem per ahí?

Centre's, senyor Fuset. Hi ha molts problemes i reptes que cal afrontar en capacitat inclusiva i espirit constructiu. No crispe. Accepte que quan algú critica la seua gestió no té per qué ser afiliat del PP o Ciudadanos. Mentres, alguns, mig en broma mig en sério, ya advoquen per traslladar la cremà al tercer dijous de març; a vore si aixina, en un poquet de sòrt, Valéncia és més habitable i els valencians, fallers o no, podem gojar de la festa com féem no fa tants anys. Preocupe's per lo que importa, i en lo demés vixca i deixe viure.

Reporta un error en esta noticia

* Campos obligatorios