Borrar

La llengua de la televisió valenciana

ÒSCAR RUEDA

Viernes, 24 de febrero 2017, 00:14

Necesitas ser suscriptor para acceder a esta funcionalidad.

Compartir

El procés de posada en marcha de la nova radiotelevisió autonòmica valenciana seguix el seu curs: quan el present artícul aparega publicat, ya es coneixerà el nom del seu director general. Encara que no dubtem de la seua aptitut professional per al càrrec, nos atrevirem a enviar-li algunes reflexions de futur, ara que tot està encara per fer.

Si rememorem els motius de l'angoixosa decadència i el gens edificant final de l'antic Canal 9, estarà de més (¿o no?) recordar que una gestió austera, guiada per criteris d'eficiència, eficàcia i servici públic, i uns principis de pluralitat (en els informatius, pero també en els criteris temàtics inspiradors de programes, séries, documentals...) són imprescindibles. Nos agradaria equivocar-nos, pero creem que polèmiques n'hi hauran i de les grosses, tant per una qüestió com per l'atra. No obstant, el cavall de batalla principal per al valencianisme idomàtic serà,no a soles la distribució d'usos del valencià i el castellà en la programació de l'ent (queno hauria d'estar guiada per criteris diglòssicsa l'estil de l'antiga RTVV; açò és, reservant unes tipologies de programa per al valencià i unes atres per al castellà-com les películes-), sino també el model llingüístic a usaren als programes que s'emeten en valencià (que esperem que siguen la majoria).

La qüestió del model llingüístic no pinta gens be. Vista la rebelia de la Direcció General de Política Llingüística, autoerigida en ent normatiu alternatiu als ya existents, i quea través dels seus flamants 'Criteris lingüístics de l'administració de la Generalitat' pretén impondre un model llingüístic catalanisant que recorda als pijors temps de la batalla idiomàtica dels huitanta,nos temem lo pijor. Aixina ho anuncia el cinisme d'alguns que, mentrescritiquen sense pietat aquella famosa llista de 'paraules prohibides' d'Amadeu Fabregat (que intentava priorisar en la llengua usada per RTVV, allà pels anys noranta, 543 paraules o expressions genuïnament valencianes front a les corresponents catalanes), justifiquen, per eixemple, que s'obligue a usar les formes arcaiques i hui catalanes 'aquest, aqueix', deixant les formes clàssiques i hui úniques vives en valencià -'este, eixe' i derivats-solament per ausos 'populars' com ara «un judici (sic) del Tribunal de les Aigües»(reproduïm lliteralment del manual de la Direcció General...).

Tots aquells que, per damunt de normatives, creem que la llengua de la nova RTVV ha de reforçar l'autoestima dels parlants en el seu propi idioma i, per tant, ha de ser natural, viva, gens artificiosa i molt valenciana, hem d'organisar-nos per a exigir una nova 'llista' que, tal com diu el professor Leo Giménez, no continga només 543 paraules valencianes a vehicular de forma preferent, sino, si pot ser, més de 3.000. Serà bo per a l'audiència i per a la llengua: és lo que cal, i ho demanarem a on siga menester.

Reporta un error en esta noticia

* Campos obligatorios