Las Provincias

CXXXIII Jocs Florals

El 20 de giner, en el Teatre Principal se celebren els Jocs Florals de la Ciutat i Regne de Valéncia que convoca Lo Rat Penat. Una celebració que es remonta a l'any 1879, quan per iniciativa de Constantí Llombart s'instauraren en Valéncia com a símbol permanent d'una Renaixença que fea seus els valors de la Pau front a la Guerra i de la Llibertat front a l'Opressió. El poema substituïa a l'arma de guerra i la Flor era l'única recompensa a la victòria.

Hui, Lo Rat Penat en els seus Jocs Florals continua sent el guardià de la tradició. Continuem sent el reducte infranquejable en el que se topen quants intenten acabar en la Llengua Valenciana. El producte més genuí d'una història que s'inicia en el romanç valencià naixcut del llatí en el sigle VI i que es perpetua a lo llarc dels sigles enriquint-se en les aportacions de la llengua àrap i de la llengua d'Oc.

I junt a la llengua, l'història. Una història que el món pancatalaniste vol fer nàixer en el sigle XIII, obviant i ocultant la riquíssima producció cultural dels íbers, l'imborrable presència de Cartago i de Roma, l'aport singular del cristianisme que nos deixà la presència del nostre Patró, Sant Vicent Màrtir, o la fonamental aportació de la cultura musulmana si en veritat se vol entendre el ser valencià. Afirmar que l'història de Valéncia comença en l'arribada dels cavallers catalans és tant com afirmar que el Regne de Valéncia és una criatura de la França del sur, d'una Occitània o d'una gran Catalunya, de la que mai hem format part.

I junt a la llengua i a l'història, la nostra cultura popular, les nostres tradicions que són el soport del nostre viure. Danses, cançons, costums... que nos fan ser un poble propi en el conjunt dels pobles d'Espanya.

Fe, Pàtria i Amor, han segut, són i seran els principis dels Jocs Florals.

Recibe nuestras newsletters en tu email

Apúntate