Borrar

Gestió del multilingüisme

ÒSCAR RUEDA

Jueves, 8 de diciembre 2016, 23:46

Necesitas ser suscriptor para acceder a esta funcionalidad.

Compartir

El director general de Política Llingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano, ha anunciat que en 2017 se posarà en marcha una 'Oficina de Drets Llingüístics' per a que la ciutadania puga usar les dos llengües oficials «sense patir ninguna classe de discriminació». Irònicament, l'anunci aplega mentres la Conselleria de Cultura continua la seua particular caça de bruixes, en excloure una volta més de les subvencions a l'us del valencià a les entitats i escritors que usen les normes de la RACV, discriminant per decret a una part important dels valenciaparlants.

Pero no contents en això, ara toca també socavar l'autoritat de la AVL per massa «particularista»; açò és, massa poc plegada a l'unitarisme pancatalà -lo últim que pensàvem que anàvem a vore-. Una autoritat que ni les universitats ni bona part de l'ensenyança reglada han respectat mai, pero que ara es veu sobrepassada descaradament per qui es supon que ha de observar-la en més zel: la pròpia administració autonòmica. La presentació de la nova guia de 'Criteris lingüístics de la Administració de la Generalitat Valenciana', que nos retrotrau al model llingüístic ultracatalanisat dels huitanta i que contradiu en aspectes fonamentals les directrius de la AVL -d'obligatòria aplicació en els usos llingüístics institucionals-, és l'eixemple més palmari de que eixa entitat no servix per als actuals dirigents autonòmics més que per a certificar llegalment que el valencià no existix com a llengua diferenciada del català. Si, com s'anuncià fa poc, l'objectiu és que hi haja «una versió única de les traduccions de la llegislació estatal» -o siga, que no hi hagen versions diferents en valencià i català-, la pròpia existència de la AVL i les seues tímides recomanacions valencianisadores queden en un escandalós entredit.

Convindrà recordar-los ací, al senyor conseller i al senyor director general, que, posats a gestionar eficientment el 'multilingüisme' i els 'drets' dels valenciaparlants, la Constitució consagra la protecció del dret a la llibertat d'expressió i a la producció i creació lliterària «sense ninguna classe de censura prèvia» i «respectant el pluralisme de la societat i de les diverses llengües d'Espanya» (art. 20). I que la Declaració Universal dels Drets Llingüístics protegix expressament que «tota comunitat llingüística té dret a codificar, estandarisar, preservar, desenrollar i promoure el seu sistema llingüístic, sense interferències induïdes o forçades» (art. 9); com també té dret a «dispondre de tots els mijos humans i materials necessaris per a assegurar el grau desijat de presència de la seua llengua», incloent la finançació (art. 39); i també a potenciar i usar la seua llengua «sense que l'espai de ninguna comunitat siga ocupat per una cultura aliena» (art. 41). ¿Haurem d'anar al Consell d'Europa o a la ONU per a defendre els nostres drets? Al temps.

Reporta un error en esta noticia

* Campos obligatorios