Borrar

84 anys de les Bases de Castelló

Los textos de la carta para esta sección no deberán exceder los 800 caracteres. Deberá figurar el nombre y apellidos del autor, dirección, teléfono y DNI. I cartas@lasprovincias.es I C/Gremis, 1. 46014 Valencia I Fax: 963 590 188

JAVIER NAVARRO ANDREU

Miércoles, 7 de diciembre 2016, 23:56

Necesitas ser suscriptor para acceder a esta funcionalidad.

Compartir

El passat 2 de decembre es celebrà el 84 aniversari de les 'Bases per la unificació de l'Ortografia valenciana', mal cridades Normes de Castelló o Nomes del 32.

Estes Bases foren impulsades per l'anarquia ortogràfica que regnava en la llengua valenciana, pero lo que se suponia que anava a ser una unificació de l'Ortografia per a potenciar la llengua valenciana, terminà sent una estratègia d'aproximació i unificació a les normes de l'Institut d'Estudis Catalans.

Entre els 52 firmants del document, l'únic llingüiste que estava fon el Pare Luís Fullana Mira que se li va deixar el privilegi de ser el primer firmant, per ser la personalitat més estudiosa de l'época en referència a llengua del nostre poble. La seua firma és quant a penes peculiar, ya que deixà dalt escrit: «Atés lo caracter provisional que tenen les Bases anteriors no tenim incovenient en firmarles». El pare franciscà no va acceptar, ni utilisà dites bases mai per no se cenyirse a la realitat llingüística del poble i observar que era una clara estratègia de despersonalisació cap al nostre idioma, tant va ser aixina que al any següent reedità 'Ortografia Valenciana', sense fer cap adaptació de les bases acordades en Castelló.

El pare Fullana sempre ho tingué clar i aixina ho va deixar escrit en un artícul en LAS PROVINCIAS en l'any 1919: «Como esos principios y esas leyes de evolución fonética no han actuado de la misma manera en Valencia que en Cataluña, han dado por resultado la diferencia fonética que se observa en cada una de estas dos regiones. De aquí la imposibilidad de unificar las dos ortografías: valenciana y catalana. Tratar, pues, de acomodar nuestra ortografía a la catalana, además de ser una cosa antipatriótica, es empresa irracional y antilógica...».

Reporta un error en esta noticia

* Campos obligatorios